Vinkeveen Fishing

 

5 dagen karpervissen in Vinkeveen september 2016
 
 
 
Vinkeveen, een pareltje onder de rook van Utrecht.
Het schitterende, kristalheldere veenwater, welke een oppervlakte beslaat van 1000 hectare en waar kapitale karpers hun rondjes zwemmen die met gemak de 40 pond passeren, is werkelijk een plaatje. Bijna 50 pond karper is er al gevangen!  Een oud maar zeer moeilijk water welke voor de uitdagingzoekers onder ons een must is om een keer te bevissen. 
Wij wilden het een keer proberen. 
 
Er zijn een aantal bedrijven die eilanden verhuren gericht op karpervissers maar er zijn ook voldoende eigenaren die hun eiland graag aan je verhuren en tegen een veel gunstiger bedrag. 
Zoals het schitterende Happy Island P2:
Hier hebben wij in september 2016 vijf dagen gezeten en waren zeer verrast bij aankomst. Een stukje Frankrijk in Nederland, zo komt het over. Een waar 'natuurlijk' paradijsje dat je zeker een keer ervaren moet hebben. 
 
Het water

De Vinkeveense plassen zijn in de gouden eeuw ontstaan. Hier is turf gestoken ten behoeve van Amsterdam. De langerekte eilanden zijn ooit legakkers geweest. Hier werden vroeger de turfblokken op te drogen gelegd. 

Bij veel eilanden tref je onderwater langs de kanten een steile wand aan. De bodem is gemiddeld 3 á 4 meter diep en je ziet dat het turf recht naar beneden is gestoken. Op andere plekken op de Vinkeveense plassen heb je zandgrond en aflopende hellingen.  

De diepte loopt op tot 53 meter en is dieper dan grote delen van de noordzee. Op plekken waar niet teveel boten langs komen is het water kristal helder. Je kijkt zo naar de bodem en naar het onderwater leven. Het is schoon zwemwater en heerlijk koel tijdens warme dagen. 

 

Wildlife Vinkeveen

Op de plassen wemelt het van het leven, zowel onder als boven water. Je zit hier echt midden in de natuur. Zo vind je onder water de Amerikaanse rivierkreeft,

 de Europese rivierkreeft, de wolhandkrab, schubkarper,

 spiegelkarper, kruiskarper, graskarper, voorn,

aal, brasem, zeelt, baars, snoek en snoekbaars. Boven water vliegen, als je niet op past, de ijsvogels, vleermuizen, roerdompen en lepelaars je zo tegen het hoofd. 

 

Karperen

Als je leest over karperen in Vinkeveen dan lees je ook dat dit moeilijk water is. En dat is het ook. Het is moeilijk water.  

Er leeft hier een groot bestand aan karper. Echter vallen de grote aantallen weer in het niet vergeleken met het enorme wateropervlak. Je moet dus maar net mazzel hebben dat er groepen karpers voorbij komen op jouw gedeelte van de Vinkeveense plasssen. 

Na 3 dagen voeren en niks vangen arriveerde de eerste groep schubkarpers. Een karper of 6 werden geobserveerd door Jeroen. De karpers deden zich te goed aan een tapijtje tijgernoten en boilies en waren prachtig zichtbaar.

  Bijna horizontaal plukten de karpers het lekkers van de bodem. De volgende dag ving Jeroen vroeg in de middag de eerste karper. 

Voeren is dus belangrijk. Je hebt mazzel als er een groep karpers voorbij komt en jouw voerplek ontdekt. Veel en gespreid voeren lijkt ons de beste weg. Wellicht heb je de mogelijkheid om een week voordat je heen gaat alvast voor te voeren. 

Dit zal je kansen aanzienlijk vergroten en wij hebben het idee dat de bedrijven die karpervissen aanbieden blijven voeren om de karpers daar vast te houden. Vandaar dat je op hun video's meerdere dikke vissen voorbij ziet komen. Maar als je op de bonnefooi gaat dan is het vissen een stuk moeilijker. 

Belangrijk is om alle doorgangen en passages te voeren in een verspreid gebied om zo voorbij trekkende karpers vast te houden en aan het zoeken te zetten. Als je merkt dat voerplekken verdwijnen dan blijven doorvoeren.  Je wilt zeker voorkomen dat de karpers verder trekken. Wij voerden de gehele oever aan van het eiland tegenover ons waar we tegenaan viste. 

Aan de andere kant van ons eiland waar we  uiteindelijk de karper vingen voerden we ook aan eigen kantje. De beide uiteinden van het eiland tegenover ons en de doorgangen voerden we aan om langs trekkende karpers op te vangen en de juiste kant op te dirigeren, Namelijk richting onze stekken.

We trokken een spoor van boilies en tijgernoten langs het eiland en voerden compact op de stekken. De volgende dag zijn we gaan kijken met duikbril en snorkel en de hele voerstek leek er intact bij te liggen. 

Misschien dat er minder tijgernoten lagen dan dat we gevoerd hadden maar het meeste leek intact. Het kwik steeg tot ongekende hoogte voor een september en overdag vissen leek niet de moeite. 

Maar toch vingen wij de enige karper op het heetst van de dag. Laat je hengels dus liggen zoveel als je kan.

  

Dag 2 in de avond kregen wij enkele brasem piepen en niet veel later vingen we de eerst "gouden"barsem. Dan geeft de gedachte "waar brasem zit, zit ook karper " een berg hoop. Maar niks is minder waar. Op deze stek is door ons geen enkele karper gevangen. 

Moeilijk water dus. De groep karpers die we zagen waarvan wij er 1 van vingen, waren in de dagen erna verdwenen. De karper van Jeroen was 27 pond met een hele dikke buik. Een prachtige vis welke na het wegen en fotograferen snel weer werd terug gezet. De dril en de release waren werkelijk prachtig om gade te slaan in dit extreem heldere water. De resultaten van 5 dagen vissen: 1 schub, 4 brasems 2 voorns een snoek en een baars.

 

Bodem

De bodem rondom Happy Island is zacht. Als je er een stok in steekt dan zakt deze diep weg in het veen zonder kracht te zetten. Boilies en tijgernoten niet echter niet weg in de modder, ze blijven mooi liggen. Je lood zal wel weg zakken maar dat is alleen maar mooi. Werpen is niet aan te bevelen omdat je dan je lood diep in de modder schiet en je boilie waarschijnlijk ook verdwijnt. 

Er is een keer 8 meter geworpen en nadat uren later de hengel werd opgehaald stonk de boilie naar modder. Van zijn eigenlijke geur was niks meer te ontdekken. Uitvaren en je onderlijn voorzichtig laten zakken is de beste weg. Hou de lengte van je onderlijn in de gaten zodat als je lood toch weg zakt in de modder, de boilie er niet achteraan gaat. Een 20mm snowman werkt ideaal, de pop-up zal je snowman altijd boven de bodem houden.

De bodem rondom Happy Island is overal vrijwel gelijk. Zie het als een rechthoekig zwembad. De kanten zijn verticaal en de bodem is horizontaal. Tegen de kant aan ligt een taludje van 30 cm breed ongeveer op één meter diepte. Jeroen heeft geobserveerd dat daar karpers ook zoeken naar voer. Regelmatig tref je een rivierkreeft aan op deze richel met z'n scharen vooruit, klaar voor de aanval. De eerste 2 meter van de kant af richting midden is kale bodem. Hier en daar ligt een gebroken tak. Dikke takken kan je gelijk mooi verwijderen. Vanaf 2 meter begint de plantengroei. In het midden groeien de meeste planten. De doorgangen tussen eilanden zijn over het algemeen minder diep

 

Snoek  baars en snoekbaars

Er moeten kapitale snoeken rond zwemmen in de Vinkeveense plassen. Echter deze hebben wij die helaas niet gezien. We hebben een keer of 3 bij ochtendgloren een mooie snoektocht gedaan. Totaal een uur of 5 waarbij we 1 snoek vingen van een centimeter of  70. Voor de rest geen enkele aanval  gehad op onze pluggen of een tikkie gevoeld op onze toppen. Neem kleine spinnertjes mee om baars te vangen, dat werkt altijd wel.

Dus ook voor snoek en snoekbaars geldt dat dit moeilijk water is. We hoorden dat er bij eiland 4 een talud is die langzaam afloopt. Daar zou een snoekje te vangen zijn maar dat hoorden we pas op de terugweg. Een gedegen onderzoek van tevoren verhoogt dan ook flink je kansen. Het warme weer dat we hadden zal ook geen goed gedaan hebben. 

Het snoekbaarsbestand is afgenomen nadat het water steeds helderder werd. Op de Noordplas is het diepe stuk en aan de wal de diepte in is nog wel kans op een mooie snoekbaars.

 

 

Hieronder volgt de review geschreven voor de site van Happy Island P2:
 
Niets vermoedend maar met flinke zin reden wij op een maandagochtend richting Vinkeveen. Happy island P2 zou voor 5 dagen ons thuis worden. De weersverwachting voor halverwege september 2016 was zeer goed. Einde van de week bleek het de warmste september ooit gemeten. Bij de Klinkhamer konden we onze boten te water laten via de boothelling.

Auto’s kunnen daar gratis en veilig worden geparkeerd. Parkeer uw auto wel ter hoogte van de duikschool in het licht.

De eerste blik op het water deed ons verbazen. Zulk helder water zie je zelden in Nederland. We zagen direct al een rivierkreeft wegschieten. 

Boten vol geladen en op weg gegaan. 

Het is ongeveer 15 minuten varen naar Happy Island P2 vanaf de Klinkhamer. Onderweg werden we gebeld door Peter waar we waren en werden halverwege opgepikt door deze uiterst vriendelijk eigenaar ( één van de ).

Aangekomen op het eiland waren we blij verbaasd. “Dat dit soort plekken nog bestaan in Nederland”, zeiden we tegen elkaar. Wat een schitterend eiland, wat een aangenaam paradijs. 

Een heerlijk flesje rode (huis)wijn stond al voor ons klaar. Happy Island P2 is een langgerekt eiland bestaande uit 3 aaneengesloten plekken op een langgerekt eiland.  Aan 2 kanten omsloten door superhelder zwemwater waarin we om het uur verkoeling zochten. Vanaf het eiland duikt u er zo in. Kinderen kunnen via de glijbaan het water in en voor de waaghalzen is er een hoog duik plateau. 

Er staat een knus huisje op het eiland en een caravan waar geslapen kan worden. 

Vergeet u zeker niet uw duikbril en snorkel!

Want onderwater is er ook veel te zien. Zoals de Europese rivierkreeft en de rode Amerikaanse rivierkreeft welke prachtige fel rode kleuren heeft. Het is een genot om naar hun dagelijkse bezigheden te kijken. 

Niet bange baarzen struinen vlak voor uw hoofd de verticale wand af op zoek naar een wormpje en met een beetje mazzel ziet u een enorme karper of brasem voorbij zwemmen. Vergeet daarom ook niet om uw hengel mee te nemen! Met de boot kunt u op jacht naar metersnoeken en enorme snoekbaarzen. Karpers gaan hier met gemak over de 40 pond.

Peter gaf ons een rondleiding over het eiland en legde ons alles uit. Het eiland is werkelijk van alle gemakken voorzien. Er is drinkwater welke je kan tappen in het huisje. Er is afwaswater uit de kraan, een compost toilet welke geheel geurvrij is.

Er is een koelkast op gas (met simpel vriesvakje) en een kookplaat op gas. De keuken is voorzien van alle benodigdheden. Pannen, potten, borden, glazen, u verzint het en het staat er. U kunt in de avond een vuur stoken bij de vuurplaats en u kunt barbecueën. 

Er is stroom aanwezig in het huisje welke door de zon geleverd wordt. Je kunt je mobiel opladen en een muziekje spelen op de radio. Er zijn voldoende gas- en olielampen om het eiland in het donker om te toveren tot een waanzinnig mooi sprookje. Je waant je werkelijk in de 7e hemel. Er zijn kano’s aanwezig waarmee u geruisloos over het water glijdt en één wordt met de natuur. 

Als u zelf geen boot heeft kunt u er één huren bij de eigenaren, een boot is hier zeker een must. 

Vuilnis kunt u kwijt op diverse eilanden en boodschappen kunnen gedaan worden in het dorp bij de bekende blauwe grossier. Beter is het voldoende eten mee te nemen zodat u niet weg hoeft.

Na 5 dagen van ultiem genot kwam Paul, wederom een uiterst vriendelijke eigenaar , ons gedag zeggen. Voldaan van deze geweldige dagen reden wij dagdromend terug naar huis.

Wij, Jeroen, Marcel en Melvin, raden u dit eiland van harte aan en danken de eigenaren voor deze fijne ervaring!